Praktische Tips

fiets_schiphol_01.jpgFiets mee in het vliegtuig
Meestal kan de fiets mee in het vliegtuig. Soms zelfs gratis. Informeer te voren wat de exacte voorwaarden zijn. De fiets check je gewoon in als normale bagage, kost dus niets extra zolang je maar niet boven het maximum toegestane aantal kilo's van de maatschappij uitkomt. Er zijn speciale fietsdozen te koop op de meeste grote luchthavens van Europa. Als je in Indonesië de doos niet ergens kunt bewaren moet je voor de terugweg iets anders verzinnen, bv met karton van oude dozen en tape. Een (lichtgewicht) fiets + doos weegt al gauw 18 kilo. Meer hierover op de pagina 'fietsen in de tropen'.

vliegtuig_zonsondergang.jpgDouane
Sinds juni 2015 heb je geen visum meer nodig voor het eiland Bali, mits je de Nederlandse nationaliteit hebt. Dit toeristenvisum krijg je bij binnenkomst in Indonesië in je paspoort gestempeld. Dit zogenaamde Visum on Arrival (VOA) is gratis bij aankomst op bijna alle luchthavens in Indonesië. Het visum is 30 dagen geldig en het is niet verlengbaar. Voorwaarde is wel dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is.

Bezoekers, die langer willen blijven kunnen een Social Visit Visum aanvragen, hiervoor heb je een uitnodigingsbrief nodig van iemand uit Indonesië.  vliegveld_denpasar_02.jpg

Als je door de douane heen bent kun je wat geld wisselen. Er zijn een reeks wisselkantoortjes tegenover de douane. De koers is hier hoger dan buiten de luchthaven, 50 tot 100 euro is ruim voldoende voor de eerste onkosten.

Aankomst
Eenmaal gearriveerd in de aankomsthal, zullen veel mannen op je afkomen om je bagage te dragen. Houdt er rekening mee dat hier een fooi tegenover staat. Geef 5.000 Rp. Dit is meer dan genoeg. Geef je niets, dan vragen zij zelf een vergoeding, dit taxi.jpgkan soms wel 10 tot 15 dollar of euro zijn. Maar je kunt ook gewoon je koffer zelf dragen. Naar de uitgang is slechts een heel kort stukje. Buiten de uitgang staan de vele reisorganisaties klaar om je te ontvangen. Daarnaast zie je vele particulieren, die je onderdak willen aanbieden (van guesthouse tot hotel) of  transfer naar je bestemming. Spreek de prijs van te voren duidelijk af.

Transport
Een taxichauffeur durft voor Bali exorbitant hoge bedragen te vragen aan de juist gearriveerde tourist, die geheel niet op de taxi_01.jpghoogte is van de normaal geldende tarieven. Maar het vliegveld heeft ook een contract met één taxibedrijf (Ngurah Rai Airport Taxi), deze taxi's rijden niet met een meter. Bij de taxibalie hangt een officiële prijslijst met vaste prijzen, en voor de 'Sanur Area' bijvoorbeeld is de officiële prijs momenteel 150.000 rupiah (zo'n 10 euro).

Wil je nog voor een lagere prijs naar je bestemming, loop dan nog verder, buiten de poorten van de airport en houdt dan een blauwe taxi aan. Deze rijden op een meter. Dit is het goedkoopste taxivervoer. Zorg wel dat de meter wordt aangezet. Zie ook de pagina 'Hoeveel betaal ik voor...?'.

Overnachtingruphia.jpg
Guesthouses en hotels zijn er volop in Bali. Overal is plaats genoeg. Iedereen wil je graag binnen hebben. Vraag naar de prijs en ga dan afdingen. Dit is heel normaal op Bali. (In de duurdere klasse is dit niet mogelijk). Prijzen beginnen vanaf 150.000 Rp, zie ook de pagina 'Hoeveel betaal ik voor...?'.

Geld
In Bali, Indonesië betaal je met de Indonesische Rupiah (Roepia). Eén euro is ongeveer 15.000 Rupiah. Bijna in alle plaatsen zijn voldoende pinautomaten te vinden (ofwel ATM’s). Je vindt de eerste pinautomaat al op de luchthaven. Betalen met cash is het makkelijkste en goedkoopste. Om je transactiekosten zo laag mogelijk te houden, kun je beter wat grotere bedragen (bijvoorbeeld €150,-) pinnen bij een pinautomaat. Bewaar het geld in de kluis van je hotel. Neem cash geld mee als je de deur uit gaat en laat je pinpas veilig in het hotel. Ook geld wisselen kan overal. Op de luchthaven wordt wel een lagere koers berekend. Bij offciële banken wordt commissie berekend. Daarnaast zijn er vele kleine wisselkantoren, soms ook in winkeltjes, waar je meestal een hogere koers krijgt. Maar traffic.jpgkijk uit: Tel je geld goed na! Dit geldt ook voor de officiële PT wisselkantoren of banken.

Veiligheid
Wanneer je op straat loopt, houdt altijd je tas aan de binnenzijde. Hoewel Bali relatief veilig is, gebeurt het hier ook dat je wordt ingehaald door een bromfiets. De bestuurder of duopassagier rukt je tas of camera van je schouder en rijdt met hoge snelheid weg. Balinezen zullen dit niet doen, maar vanwege de economische crisis komen mensen uit Java en Lombok naar Bali om hun geluk hier te beproeven. Echter voor hen is hier vlag rode kruisgeen werk, de enige optie is dan de criminaliteit. Zorg verder ook dat je je waardevolle spullen opbergt in een kluis.

Ziekte of ongeval
Sinds kort ben je niet meer aangewezen op Singapore, wanneer je onverhoopt ernstig ziek wordt of een ernstig ongeval krijgt. Er is nu een kliniek geopend op Bali, waar je met al je medische problemen naar toe kunt. Deze kliniek is 24 uur per dag geopend, wordt alleen gebruikt door westerse toeristen. Voor de Balinees is deze kliniek onbetaalbaar. De kliniek is opgericht door een australische arts en heeft een groot team van (alleen landing_denpasar_01.jpgmaar) westerse specialisten om zich heen. Ze hebben de meest geavanceerde medische technologie in huis voor diagnosestelling en behandeling. Het adres:
Bali International Medical Center (BIMC)
Jl Bypass Ngurah Rai No 100 X 
Kuta 80361 
Tel. 361-761263
info@bimcbali.com

Kosten bij Terugreis
Sinds 2015 zit de Indonesische luchthavenbelasting in de ticketprijs verwerkt. Alle luchtvaartmaatschappijen dienen aan deze nieuwe maatregel mee te werken, dus je hoeft geen airpot tax meer te betalen.

Wanneer je ongeorganiseerd reist moet je voor sommige vluchten minimaal 72 uur van te voren je reis herbevestigen, anders loop je de kans dat je achter moet blijven. Dit moet gebeuren bij je eigen luchtvaartmaatschappij.