Nusa Penida

Nusa Penida kaart

 

kustlijn_01.jpgNusa Penida is een klein eilandje, gelegen ten zuidoosten van Bali. Het wordt nog niet zoveel bezocht door toeristen. Dit omdat er nauwelijks toeristische voorzieningen zijn, zoals hotels of restaurants. Enkele plaatsjes bieden alleen eenvoudige logiesmogelijkheden met minimale sanitaire voorzieningen, maar sinds 2 jaar verschijnen er steeds meer mogelijkheden om te overnachten, zelfs in luxe ressorts.

 

 

Het aantrekkelijke van dit eiland is, dat het zo “puur” is. Ondankspalmen_01.jpg dat het slechts 20 km van Bali ligt zijn er nauwelijks invloeden van buitenaf, noch van de andere eilanden noch van de westerse wereld. Het bijna ondoordringbare binnenland toont een ruige schoonheid met primitieve woningen in afgezonderde dorpjes. De verlate stranden bestaan uit wit zand en zijn omzoomd door hoge palmen. Voor duikers en snorkelaars is het een waar paradijs, het water is kraakhelder. Er is een enorme varieteit aan vissen. En ga je wat dieper onder water, dan kom je in een wereld terecht van prachtige kliffen en vele onderwatergrotten.

Hou je echter van wandelen dan kom je hier ook aan kustlijn_03.jpgje trekken: schitterende trektochten door de jungle, beklimming van de berg Mundi, of via steile paden afdalen naar de opwellende bronnen onder aan de rotsen vlak bij de zee.

 

 

Nusa Penida kan niet in een dag bezocht worden, het vraagt minimaal een week. Pas dan begin je de sfeer te proeven van dit verlate eiland: het lieve karakter vanzeewier_04.jpg de mensen, hun intense beleving van de hindoereligie, de vele rituelen en ceremonies, hun harde werken voor het basale levensonderhoud, het ruige en ondoorgankelijke binnenland, de afwisselende kustlijnen met de mooie witte stranden en steile rotsen, waar golven tot 30 meter hoog tegen aan beuken. Is je interesse gewekt voor een kort bezoek aan dit eiland dan is er een gevaar: Dat korte bezoek zal zeker langer worden.

Nusa Penida is op 5 manieren te bereiken:
1. Een goedkope manier is vanuit Kusambe (ligt richting Padangbai), is zeer avontuurlijk, deze vertrekt ook rond 7 uur ’s morgens, dan duurt het ongeveer een half uur, kosten 50.000 Rp (ongeveer 4,5 euro, vaste prijs). Dit is een prachtige belevenis, maar minder veilig. Er gaat van hieruit ook een fastboat naar Nusa Penida, deze kost hier 100,000 Rp. (prijspeil 2018)
2. Een andere optie, comfortabel en snel, is met de speed-boot vanuit Sanur, 200.000 rupiah per persoon, deze vertrekt ‘s morgens vanuit de haven Sanur, Pantai Sindu.
3. Weer een andere mogelijkheid is met de ferry vanuit Padangbai, vaart sinds 5 jaar naar Nusa Penida, vertrekt meestal rondom het middaguur, afhankelijk van de bezetting van de boot. Prijs 40.000 Rp per persoon, met brommer 20.000 extra. De ferry doet er ongeveer een uur over, maar al met al ben je zeker 3 uur of langer tijd kwijt met wachten en boarding.
4. Natuurlijk kun je ook met een privé-boot (fastboot) naar Nusa Penida, prijs ligt rond de 350.000 IDR per persoon. Zowel in Sanur als in Kusambe zijn genoeg mensen die je er naar toe willen brengen. Ga niet meteen akkoord met de prijs, altijd flink afdingen, begin met de helft van de gevraagde prijs. Voor de terugreis naar Bali vanuit Nusa Penida kost 150.000 IDR per persoon, als je dit door Komang laat regelen, anders ben je veel meer kwijt (ze proberen altijd meer te vragen aan toeristen).
 

BewarenBewaren