Activiteiten

strand_avond.jpgOndanks dat Nusa Penida qua oppervlakte erg klein is, biedt het toch heel veel en heb je zeker enkele dagen nodig om een indruk te krijgen van het eiland. Het volgende mag je zeker niet missen:  

 

Lege, witte stranden
Het fijne van een relatief onbekende bestemming is natuurlijk de rust. Nusa Penida heeft veel prachtige, witte stranden waar je heerlijk kunt ontspannen terwijl je met een rietje uit een kokosnoot drinkt en de zon onder ziet gaan. In de meeste gevallen zul je vrijwel alleen van het strand kunnen genieten, op een handjevol nieuwsgierige locals na die wellicht een praatje met je zullen proberen te maken.
Goed bereikbare stranden zijn Crystal Bay, Atuh Beach, Dream beach en Broken Beach. (prachtig om te fotograferen) Dream Beach vind ik één van de mooiste stranden, veel mooier dan veel stranden op Bali en Lombok. Bordjes staan niet overal duidelijk aangegeven. Soms is het dus even naar de weg vragen. De route voert je over mooie authentieke kronkelpaadjes naar dit schitterende strandje.  Crystal Bay is een schitterend wit zandstrand ten westen van het dorp Sakti. Het strand is vrij rustig en dus ideaal om tot rust te komen en bijvoorbeeld te picknicken. De zee is bij Crystal Bay zeer helder en vaak rustig, ideaal om te duiken en te snorkelen.

De streek tussen Toyapakeh en Sampalan
Begin in Toyapakeh, het is een leuke plaats met veel groen en grote schaduwrijke bomen. Ga je vanuit Toyapakeh richting het noorden dan passeer je het mooie dorpje Ped. Iets voorbij het dorp ligt de belangrijkste tempel van Nusa Penida, de Pura Dalem. Hij ligt vlak aan zee, naast het voetbalveld en een begraafplaats. Volg gewoon de kustweg (nauwelijks verkeer)strand_01.jpg en geniet van de steeds veranderende uitzichten en loop terug via het strand. Het strand heeft mooi wit zand en het water is er helder blauw. Aan het strand liggen vele prauwen en al wandelend over het strand zie je aan de overkant van de zee de "Gunung Agung " liggen, de grootste en heilige berg van Bali.

De Karangsari grot
Deze grot is erg belangrijk voor de Hindoes. Via een hele kleine smalle toegang, waar je alleen kruipend naar binnen kunt, kom je langzamerhand in een wat grotere ruimte, nat, klam, donker, vleermuizen. Wanneer je verder doorloopt wordt de ruimte breder. Een paar honderd meter verder zie je een hindoetempel, waar een hoge ladder tegen geplaatst is. Deze ladder brengt je naar een hoger plateau waar alle offergaven worden neergelegd om ze aan de goden te offeren. Onvoorstelbaar dat vrouwen in prachtig Balinees gewaad met hun offerschalen op hun hoofd op deze ladder naar boven klimmen en boven aangekomen hun offerschalen gaan offeren aan de goden met de nodige rituelen. De weg er naar toe begint na Sampalan te kronkelen en begint heuvelachtig te worden. Regelmatig word je verrast met uitzichten op mooie baaien met vissersboten en grot_ingang.jpgzeegraskwekerijen.

De oostkust
Laat je met de bemo naar een van deze plaatsen brengen en begin van hieruit een wandeling. Deze streek is het mooiste van het eiland, het heeft nog een pure schoonheid. Bovendien laat het de echte balinese cultuur zien. man_met_kip.jpgDe dorpjes Suana, Semaya, Pejukutan, Karang en Pulagan zijn werkelijk allemaal even mooi en lieflijk. Het is ook een mooi gebied om te wandelen.

Het centrale bergmassief
Het binnenland met de plaatsen Batumadeg, Debuluh en Tanglad laat de beste inlandse cultuur en architectuur zien. Iets verder naar het westen vlak bij Sebuluh kom je bij een prachtige waterval. Van hieruit kun via een steil pad afdalen naar zee (niet geschikt voor mensen met hoogtevrees). Ook vanuit Debuluh is een mooie afdaling te maken met steeds schitterende uitzichten op zee en op de gele zeekliffen. Tvrouwen.jpganglad is nog een erg traditioneel dorp met veel weverijen. De meeste inwoners dragen de door hunzelf geweven kleding nog steeds. Ze hebben een zeer herkenbaar patroon met typische kleuren: bloedrood, bruin en geel.

Dagtochten naar Lembongan of Ceningan
Altijd zul je mensen bereid vinden, die je voor weinig geld overvaren naar de nabijgelegen eilandjes. De meeste bezoekers komen naar Lembongan om er te duiken of te snorkelen, maar het eiland biedt meer. Zo is er een uitgestrekt en dicht mangrove bos waar je kunt je laten rondvaren voor een paar euro.

mangrove.jpgOok is het mogelijk om ter plaatse een fiets te huren, maar noodzakelijk is dat niet. Omdat het eiland zo klein is (4 x 3 km), kan men het gemakkelijk te voet verkennen. Het strand is nog ongerept, heeft wit zand  en is omzoomd door palmen. Het binnenland is vrij droog met vele cactussoorten en in het wild groeiende manggobomen. Het nog kleinere eiland Ceningan is met een loopbrug met Lembongan verbonden. Het is heuvelachtig en al wandelend van de ene desa naar de andere kun je genieten van prachtige uitzichten, van primitieve dorpjes met woningen van balinese architectuur, en van de warme vriendelijke uitstraling van de mensen.

zee_boot.jpgSnorkelen
Of ga gewoon een dagje snorkelen. Vraag aan de plaatselijke jeugd naar leuke plekken en ze brengen je er graag naar toe. Het water is zeer helder met ver zicht. De onderwaterwereld is werkelijk uniek. Laat je een worden met de vissen en vergeet even je eigen wereld.

 Pura Puncal Mundi is een tempel in de buurt van Klumbu. De tempel ligt op de heuvel Mundi op een hoogte van ca. 520 meter. Dit zorgt voor een schitterend uitzicht over Nusa Penida. Het is een behoorlijke klim naar boven en het wordt aangeraden om per scooter te reizen. De paden zijn namelijk soms erg steil en slecht onderhouden, maar dit maakt je trip juist extra spannend en speciaal! Onderweg kom je verschillende andere tempels tegen waar je mooi kunt pauzeren. Locals onderweg zijn erg vriendelijk en wijzen je graag de weg, Bij deze tempel leven ook apen en worden er geregeld ceremonies gehouden met verschillende soorten dans.

 

op weg van Nusa Penida naar Lembongan

BewarenBewaren

 

BewarenBewaren