Duiken

duiker_01.jpgNusa Penida is het mekka voor duikers. Er zijn heel veel duikplaatsen, ze varieren in diepten. Het water is er kristalhelder en de zeebodem bestaat uit wit zand. Je vindt er een enorme variëteit aan vissen met de mooiste kleuren. De duikplekken van Nusa Penida bieden u een zeer diverse onderwaterwereld: honderden soorten vissen, hard koraal en zacht koraal, drop-off muren, drift duiken, en een erg goede zichtbaarheid (soms tot 50 m). De onderwaterwereld is zo spectaculair, omdat er ook vele grotten onder water te vinden zijn.

Sinds 2015 is er een eerste duikschool op Nusa Penida, in Toyapakeh. duiker_02.jpgZij bezitten hier de duikuitrusting, een kundige gids met veel ervaring in dit gebied in verband met de sterke, wisselende en onvoorspelbare stromingen, een betrouwbare boot met bekwame stuurlui. Ook voor snorkelen biedt Nusa Penida talrijke mooie plekjes.

Het voordeel van duiken op Nusa Penida is wel, dat alle duikplaatsen heel dicht bij elkaar liggen. Je kunt je dus snel verplaatsen naar een ander gebied. De meeste duikplekken zijn gemakkelijk te bereiken, ofwel vanaf het strand ofwel vanaf een boot na een kort stukje varen. En iedere plek is weer anders. Duiken bij een drop off? Een scheepswrak?coraal_01.jpg

Het enige nadeel van het duiken in Nusa Penida is, dat het water op sommige plekken onplezierig koud kan voelen vanwege de vele uit de diepte opwellende bronnen.

De belangrijkste duikplaatsen op Nusa Penida:

Light house Reef
Uitgelezen plaats om te zwemmen tussen kolossale vissen. Een groot gebied met rif en wanden van koraal. Maximale diepte is hier 50 meter (150 feet)

Blue Corner
coraal_02b.jpgLigt midden in een groot rifgebied met een gemiddelde bodemdiepte, op sommige plaatsen zelfs ondiep. Het rif is bijzonder rijk en gevarieerd.

Toyapakeh
Hier vindt men de belangrijkste duikplaats van Nusa Penida. Het gebied ligt tussen Nusa Penida en Nusa Ceninga. Dit smalle kanaal tussen beide eilanden is werkelijk spectaculair. Het rif is aan beide kanten van het kanaal erg breed. Het zicht is heel goed, tussen de 25 en 45 meter. Je hoeft dus niets te missen. Er zijn meestal heel veel soorten vis aanwezig incoraal_02a.jpg grote scholen, wat bijdraagt tot intens genieten. Het is geen toeval om een 1 meter lange Big Eye Jack te zien in zijn slaapje of beloond te worden met het zien van een tonijn van meer dan twee meter.

S.D.Point
SD of Sekolah Dasar (basisschool) is de plek om de reusachtige havikschildpad te zien, welke soms een diameter hebben van meer dan anderhalve meter. Hier is net als op de andere plaatsen veel vis te zien van grote omvang en in grote getalen.

Malibu Point
coraal_03.jpgOok dit is een favoriete duikplaats. Het onderwaterschouwspel is bijzonder gevarieerd met een uitstekend zicht en een overvloed aan koraal en visvariëteiten. Op bijna elke plek zal men grote kolossale vissen kunnen aanschouwen. Zelfs rifhaaien zijn hier niet ongewoon en komt men bijna altijd tegen.

Manta Point
Dit is ook een vrij grote duikplaats. De attractie hier is dat men hier een groot aantal Manta Ray’s zal kunnen zien. Net als op andere plekken is het zeeleven hier bijzonder prachtig en gevariëerd.