Fietsverslag

Fietsroute Noord Thailand

chaing_mai_luchthaven.jpgHet onthaal
Het warme onthaal met een bloemenslinger van geurende jasmijn en met de thaise wai als begroeting voelden we ons meteen op ons gemak bij de aankomst op de kleine luchthaven van Chiang Mai. De vermoeidheid van de lange vlucht met een tussenstop in Singapore verdween terstond. De chauffeur had inderdaad gezorgd voor een grote auto, waar voldoende plaats was voor onze 2 fietsen. Het is altijd spannend: we hadden zelf via internet een guesthouse en transport geregeld, dus het blijft afwachten. Maar dit ontvangst hadden wij niet verwacht.

Hollanda Montri GuesthouseHet Guesthouse
Het guesthouse, liggend aan de Ping River, was zeer eenvoudig, maar de vriendelijkheid en de warmte van de mensen maakte dat we ons snel thuisvoelden. De eigenaresse sprak tot onze verbazing vloeiend Nederlands. Zij had twaalf jaar in Nederland gewoond en kende dus ook de typische Hollandse eigenaardigheden.

Tijdens onze fietsvakantie hebben we veelvuldig gebruik gemaakt van guesthouses. Onze ervaring is dat over het algemeen in guesthouses een eten_op_straat.jpgfamiliaire sfeer hangt dit in tegenstelling tot hotels, men is niet verplicht te consumeren en de staf maakt gemakkelijker contact met je. Bovendien ontmoet je in een guesthouse ook mensen, die van avontuurlijke reizen houden, die aan een actieve vakantie de voorkeur geven, die het liefst alles alleen willen organiseren. Dit maakt dat er een informatieuitwisseling plaatsvindt welke zeer bruikbaar en praktisch kan zijn voor je geplande route.

Het klimaat
Noord Thailand kent een ander klimaat dan het warme vochtige en tropische zuiden. Het heeft eigenlijk drie seizoenen: De hilltribe_01.jpg'koude' droge periode loopt van november tot en met februari. De hete periode van maart tot en met mei. De regenperiode van juni tot en met oktober. Zoals je ziet is de eerste periode ideaal om te fietsen. Het is gegarandeerd droog, overdag kan de temperatuur behoorlijk oplopen (soms boven de dertig graden) en ’s nachts lekker koel (vandaar de 'koude' periode), dus heerlijk om te slapen.

Bergvolkeren
Het Noorden kenmerkt zich door een heuvelachtig landschap. Veel toeristen trekken niet alleen vanwege het schitterende lisu_kinderen.jpglandschap naar het noorden, maar ook vanwege het kunnen bezoeken van de vele nederzettingen van de verschillende stammen, die het berggebied bevolken. Elke stam heeft zij eigen zeden en gebruiken en onderscheidt zich van de overige bergvolken door hun eigen klederdracht. Deze bergvolkeren leven erg geisoleerd en diep in de bergen. Het is zonder een gids bijna onmogelijk deze te bezoeken. Vandaar dat er inmiddels vele organisaties zijn, die via trekkings en jungletochten mogelijk maken voor westerlingen deze bergbewoners te bezoeken. Het loont zeer de moeite om enkele dagen de fiets achter te laten om dan met een goede gids (bijv. hilltribe_02.jpgIemand die zelf uit een bergvolk komt, die de taal spreekt van die stam en ook de mensen kent) zo’n trekking te maken.

De koning
Thailand is een constitutionele monarchie met koning Bhumibol als vorst. In Thailand heerst een zeer groot respect voor de koning. Elke Thai heeft thuis minstens een portret hangen van de koning, maar ook op allerlei andere plaatsen komt men zijn portret tegen, zoals in kantoorruimten, wachtkamers, stations, langs vele wegen, op pleinen en parken. De koning wordt bijna als een God vereerd. Zelfs een afbeelding van hem op papier koning.jpgwordt met ontzag behandeld. Het papieren geld waar het portret van de koning opstaat wordt zodanig gevouwen, dat de vouw niet over zijn hoofd loopt. Deze verering heeft natuurlijk veel te maken waarop het koningshuis hun taak uitvoert. De koning met zijn vrouw, maar ook de moeder van de koning, betekenen veel voor de mensen, met name de arme en zwakke onder de bevolking. De koning heeft daardoor ook veel indirecte invloed op de regering. De bergvolken onder andere hebben door zijn invloed nu goed onderwijs en een goede gezondheidszorg.

Het Boeddhismetempel_01.jpg
Thailand is nooit overheerst geweest door een andere natie. Dit betekent dat het land een eigen authentieke geschiedenis heeft. Het Boeddhisme beinvloedt het gehele dagelijkse leven.Overal vind je de kleurrijke en rijk versierde tempels. Elke plaats in Thailand heeft minimaal een boeddhistische tempel, een Wat genaamd. Het is eigenlijk een complex van gebouwen (klooster, school, gemeenschapsruimten, woonruimten voor de monniken) binnen een omheining, die toch voor iedereen toegankelijk is en ligt altijd in een parkachtige omgeving. Er heerst hier altijd een aangename rust en vrede. Op het terrein lopen vaak veel monniken rond, gekleed in fel oranje gewaden, soms nog heel monnik_02.jpgjong. De meeste Thaise tienerjongens brengen minstens drie maanden van hun leven als monnik door. Zij leven daar in gemeenschap, delen alles samen, houden zich bezig met meditatie en gebed en volgen tevens allerlei opleidingen. Vroeg in de morgen doen zij hun bedelronde en kunnen er zeker van zijn dat zij een gulle gift ontvangen, want zij worden door de gehele bevolking zeer gerespecteerd.

Het fietsen in Noord Thailand
Aangezien het noorden minder dicht bevolkt is, betekent dit als fietser, dat de overnachtingsplaatsenhilltribe_04.jpg soms ver uit elkaar liggen soms meer dan 90 km). Daarbij is het Noorden heuvelachtig en moeten dientengevolge soms behoorlijke klimmetjes gemaakt worden. Een bijkomend voordeel is dat er een goed openbaar vervoer is en dat de chauffeur van een bus of songthaew er geen probleem van maakt om je met fiets en al te vervoeren. Op die manier kun je lange afstanden, minder interessante gebieden, forse bergen of drukke wegen overbruggen door je te laten meenemen en je laten uitstappen op die plaats (bijv. het hoogste punt), waar je maar wilt. Het openbaar vervoer is zeer goedkoop. Voor minder dan 10 euro wordt je fiets en jezelf meegenomen over een afstand van meer dan 100 km. hilltribe_03.jpgDe wegen zijn over het algemeen zeer goed en voorzien van een goede asfaltlaag. Het landschap is erg wisselend. Naast de prachtige vergezichten in het berggebied komt men ook vruchtbare valleien tegen en zeer uitgestrekte rijstvelden. Je fietst door kleine dorpjes, waar zelden een farang (buitenlander) komt, laat staan een farang op een fiets. De Thaien staan je met open mond van verbazing na te kijken.

Overnachtingsadressen
Accomodatie is er over het algemeen voldoende, van eenvoudig tot comfortabel, maar altijd laag in prijs. Voor een zeer luxe hotel hilltribe_05.jpgbetaalden wij 40 euro voor een kamer voor twee personen. Maar gemiddeld waren wij 10 tot 18 euro kwijt voor een kamer.

Zie verder ook Fietsen in de Tropen voor wat praktische informatie.