Praktische tips

fiets_schiphol_01.jpgFiets mee in het vliegtuig
Meestal kan de fiets mee in het vliegtuig. Soms zelfs gratis. Informeer te voren wat de exacte voorwaarden zijn. De fiets check je gewoon in als normale bagage, kost dus niets extra zolang je maar niet boven het maximum toegestane aantal kilo's van de maatschappij uitkomt. Er zijn speciale fietsdozen te koop op de meeste grote luchthavens van Europa. Als je in Thailand de doos niet ergens kunt bewaren moet je voor de terugweg iets anders verzinnen, bv met karton van oude dozen en tape. Een (lichtgewicht) fiets + doos weegt al gauw 18 kilo. Meer hierover op de pagina 'fietsen in de tropen'. Bewaar Chiang Mai Airportwel zorgvuldig de bagagestickers (baggage claim tags), immers bij de uitgang wordt je bagage (bijv. de fietsen) meestal gecontroleerd op het juiste nummer.

Douane
Blijf je langer dan 30 dagen is een visum verplicht. Tevens moet je in bezit zijn van een paspoort wat nog 6 maanden geldig is na je vertrek. Het visum is 60 dagen geldig en kan je aanvragen bij de Thaise Ambassade tegen betaling van € 30,-.  

 Geld                                                                                          Thaise bathDe thaise munteenheid is de Bath (THB). Alle bankbiljetten en munten dragen de beeltenis van de koning. Thailand is nog steeds niet duur, maar wordt wel elk jaar prijziger, zeker de goede accommodatie. Ook de prijzen van het uitgaansleven zijn gestegen. In Thailand heten geldautomaten 'ATM', je vindt ze al meteen bij aankomst in de aankomsthal van het vliegveld. Neem altijd een niet afgerond bedrag op van bijv. 9.950 THB (=200 €), je krijgt dan altijd bankbiljeten erbij van 100 en 50 THB, erg handig om de taxi te betalen.Neem altijd voldoende cash mee, waneer je buiten de toeristische gebieden komt. Hier kom je geen ATM's  meer tegen.                                                                       

TransportSongthaew, het populaire vervoer in Thailand
Bij aankomst op het vliegveld in Bangkok is het goedkoper naar de standplaats van de taxi's gaan bij de vertrekhal. De luchthaven Chiangmai is meestal rustig en het is gemakkelijk om een taxi te vinden. De kosten van een rit  met taxi naar het centrum bedraagt ongeveer 200 THB. Spreek wel even van te voren de prijs af. Zorg ook voor gepast geld, want de chauffeurs beschikken vrijwel nooit over gepast geld. Bovendien communiceren gaat erg moeilijk omdat zij allemaal gebrekkig Engels spreken.   Nog goedkoper is het vervoer te laten regelen door je guesthouse/hotel. Meestal is dat transfer gratis. Dit kun je al regelen vanuit Nederland.guesthouse inrichting

Overnachting
Als je vanuit Nederland  nog geen overnachting geregeld hebt is het in Chiangmai geen probleem om een guesthouse of hotel te vinden. zie ook de pagina 'actueel'  bij het item "Hoeveel betaal ik voor...."

Veiligheid
Thailand is in z'n algemeenheid een veilig land. Natuurlijk komen  hier ook zakkenrollers en oplichters voor. Wees dus altijd op je hoede. Het wegennet is in goede staat. Houdt security in Thailander rekening mee dat er links verkeer is, er zijn geen fietspaden, je maakt gewoon gebruik van de openbare weg of zelfs van de snelweg. Als fietser is het beter om 's avonds niet meer op de openbare weg te vertoeven. Sommige automobilisten, maar ook veel brommers rijden s avonds zonder licht of defecte lichten. Bovendien wordt op het platte land (Noord Thailand) veel alcohol gedronken en zelfs drugs gebruikt en schroomt men niet om dan toch nog de auto of brommer te gebruiken.

Eten in Thailand
Thaise mensen eten geen drie grote eten op straat 02maaltijden per dag zoals wij, maar de hele dag door kleine gerechten. Eten op straat is populair bij de Thai, een Thai eet zelden thuis. Op de eerste plaats is het goedkoper dan om het eten thuis een maaltijd te bereiden, bovendien is het ook  gemakkelijker en de Thai houdt van gemak. Het straatbeeld wordt dan ook vooral bepaald door de grote hoeveelheid eetstalletjes met ieder hun eigen specifieke gerechten. Rond de eetsstalletjes staan dan vele krakkemikkige stoeltjes en tafels, voor ons westerlingen lijken ze op kinderstoeltjes. Maar er heerst altijd een gezellige sfeer. Thaise gerechten zijn over het algemeen voor onze westerse smaak behoorlijk eten op straatspicy. Maar dit is voor de Thai niet voldoende, daarom staan op de tafels meestal nog schaaltjes met "nam prik" en "nam plaa" om het voor de Thai nog meer "spicy"te maken. Lekkere gerechten zijn bijv. Pad Peiw Wan, Pah Naeng, en Pad Thai.

Autohuur
Om een dagje de fiets te laten staan,huur dan een auto bij een bekende, westerse maatschappij (zoals Avis, Hertz of Budget). Dan bent u er zeker van dat alles goeg geregeld is en dat u goed verzekerd bent. Of nog beter: huur een chauffeur bij uw huurauto, dat Songthaewkost maar zo'n 500 Baht méér per dag - dat is 10 Euro. Voor dat beetje extra geld kunt u ècht relaxed en probleemloos reizen- en onderweg nog rustig een drankje drinken ook!

Ziekte of ongeval
De medische voorzieningen in Thailand zijn goed, en vooral in de grote steden uitstekend. Een zeer goed ziekenhuis in Bangkok is het "Bumrungrad hospital", in Chiang Mai het "Chiangmai RAM hospital".