Praktische Tips

fiets_schiphol_02.jpgFiets mee in vliegtuig
Meestal kan de fiets mee in het vliegtuig. Soms zelfs gratis. Informeer te voren wat de exacte voorwaarden zijn. De fiets check je gewoon in als normale bagage, kost dus niets extra zolang je maar niet boven het maximum toegestane aantal kilo's van de maatschappij uitkomt. Er zijn speciale fietsdozen te koop op de meeste grote luchthavens van Europa. Als je in Vietnam de doos niet ergens kunt bewaren moet je voor de terugweg iets anders verzinnen, bv met karton van oude dozen en tape. Een (lichtgewicht) fiets + doos weegt al gauw 18 kilo. Meer informatie zie: Fietsen in de Tropen. Overigens binnen Vietnam hebben fiets_schiphol_03.jpgwij onze fiets nooit hoeven in te pakken. Bewaar wel zorgvuldig de bagagestickers (baggage claim tags), immers bij de uitgang wordt je bagage (bijv. de fietsen) gecontroleerd op het juiste nummer.

Douane
Houdt er rekening mee dat bij aankomst op de luchthaven de afwikkeling bij de douane zeer veel tijd in beslag neemt. Je bent al gauw een uur kwijt om de douane te passeren. Er wordt altijd gevraagd naar je paspoort en visum. Het paspoort moet zeker nog zes maanden geldig zijn na vertrek uit Vietnam. Het visum saigon_luchthaven_sillouet.jpgmoet je in Nederland aanvragen. Denk er aan dat dit zeker drie weken vergt, voordat je dit in bezit hebt. Verder moet je er rekening mee houden, dat je verschillende papieren moet invullen: douaneformulier en het inklarings-/eigendomsformulier. Bewaar deze papieren goed, want je moet ze weer inleveren als je Vietnam verlaat. 

Transport
De luchthaven Saigon is het meestal rustig en het is gemakkelijk om een taxi te vinden. De kosten van een rit naar het centrum bedraagt ongeveer 10 - 18 dollar. Taxi's zijn betrouwbaar, taxi.jpggoedkoop en volop aanwezig, maar aan de wat kleine kant, zeker als er nog grote koffers mee moeten. Binnen het centrum kost een kort ritje meestal 30.000 Dong (2 euro). Het is beter om geen prijs van te voren af te spreken met de chauffeur als het om een korte rit gaat, omdat de meter dan voordeliger is. Zorg wel voor gepast geld, want de chauffeurs beschikken vrijwel nooit over wisselgeld. Bovendien communiceren lukt nauwelijks, omdat bijna niemand Engels spreekt.

Overnachting
In Saigon is het geen probleem om een guesthouse of hotel te straat_van_bovenaf.jpgvinden. Zeker in de backpackerswijk(omgeving De Tham street, district 1) is er volop gelegenheid om te overnachten in alle prijsklassen. zie de pagina 'actueel'.

Geld
De Vietnamese munteenheid is de Dong en deze bestaat alleen uit biljetten. Geld wisselen vergt enig geduld. Op het platteland is wisselen moeilijker, omdat de meeste wisselkantoren er niet over grote hoeveelheden Dong beschikken.Je kan bij banken, maar  vaak ook in hotels dollars wisselen voor Dong. Op het platte land (Mekong Delta) in de kleinere stadjes worden nog geld_dong.jpgniet overal creditcards  en travellercheques geaccepteerd. Zorg daarom voor voldoende contant geld op zak (dollars, nog geen euro's). Alleen in de steden Hanoi en Saigon is bij bepaalde banken mogelijk te pinnen en geld te wisselen in andere valuta dan dollars. De Vietcombank is op dit moment (2003) de enige bank, die de volledige verwerking van credit card transacties afhandelt. Afdingen op markten en in sommige winkels is in Vietnam heel normaal.

Autohuur
Autohuur is in Vietnam nauwelijks mogelijk. Men laat zich privé brommer.jpgvervoeren of men huurt een brommer. De gemiddelde huurprijs is van 4 tot 6 dollar per dag. Zo'n brommer leent zich perfect om zelf wat rond te toeren. Behalve taxi's zie je ook veel brommertaxi's en cyclo's (fietstaxi's). Spreek vooraf een prijs af in Dongs, niet in dollars.Een gangbare prijs voor een cyclo is 10.000 Dong per uur (nog geen 1 euro).

Veiligheid
Wanneer je op straat loopt, houdt altijd je tas aan de binnenzijde. Hoewel Vietnam relatief veilig is , gebeurt het hier ook dat je wordt ingehaald door een bromfiets. De bestuurder of hanoi_straatverkeer.jpgduopassagier rukt je tas of camera van je schouder en rijdt met hoge snelheid weg. We hebben dit zelf ervaren. Maar dit vindt voornamelijk plaats in de grote steden als Saigon. In het Noorden is criminaliteit tegen buitenlanders een zeldzaam verschijnsel.

Gezondheid en hygiëne
Drinkwater koopt men in afgesloten flessen. Bij aankoop van een fles moet men de sluiting goed controleren. Openbare toiletten zoals wij die kennen heeft men in Vietnam niet. Indien u toch nodig moet kunt u gerust om een toilet vragen aan een gezondheid.jpgwinkelier of restaurant. 99 van de 100 keren wordt u geholpen. De toiletpot is vaak van Europees model maar in de binnenlanden moet rekening gehouden worden met een standaard Aziatisch model (hurktoilet). Het is verstandig zich voor het vertrek door huisarts of lokale geneeskundige dienst te laten voorlichten over te nemen voorzorgsmaatregelen. De gezondheidszorg in Vietnam is nog lang niet op het niveau zoals wij dat hier kennen.zie verder de pagina 'Gezond blijven'.

Elektriciteit
Overal in het land gebruikt men 220 Volt.vliegtuig.jpg

Terugreis
Bij terugkeer naar Nederland wordt luchthavenbelasting geheven. Op dit moment (april 2003) is dat 12 dollar.